Jajecznica z kurkami
Najprostsze danie najprościej spieprzyć. Do kiedy nie było Gessler, nie wiedzieliśmy, że źle robimy kanapkę z serem. Jajecznica to sztuka!

15.00 PLN

Pasterski Omlet z serami
Nikt tego nie ubija, nie będzie puszysty, będzie taki jak oryginał w Alpach. Serwowany na chlebie, wypełniony mieszanką roztopionych serów, podany z orzechowym pesto.

15.00 PLN

Grzanka z serami i ziemniakami
Zapiekana z jeżynami, borówkami, etc, w zależności od sezonu. Opcjonalnie - zamiast owoców - serwowane z jajkiem sadzonym.

12.00/14.00

Pasteis de Nata
Mnisi zwykle robili alkohole, ciastka to wyjątek, ale ten Hieronimitów z lizbońskiego Belem - niezwykle szczytny. Pasteis z kruchego ciasta francuskiego wypełnionego masą budyniową i wanilią wypiekamy na miejscu.

10.00

Zupa Chrzanowa z chipsami z boczku i oeuf poche
Jesienny klasyk. Idealna na niedzielnego kaca. Podawana z jajkiem w koszulce. Rosołek wymięka.

18.00

Boquerones
Przystawka rodem z hiszpańskich tawern, fileciki z anchois marynowane w zalewie na bazie octu i oliwy. Podajemy z pieczywem.

20.00

Caponata Siciliana
Przepis można znaleźć w sieci, ale żeby wiedzieć, jak powinna smakować trzeba ja zjeść w palermitańskiej Vucciria, u naszego Sycylijczyka „emigranta” w San Gimignano. Ogień! Podajemy na chłodno, podgrzewamy na życzenie!

24.00

Marynowany Hermelin
Czternaście dni dojrzewania sera pleśniowego w specjalnie spreparowanej przez nas marynacie czyni z niego znakomitą przystawkę lub przekąskę do piwa. Podajemy z zapiekaną bagietką.

29.00

Polędwica z białej ryby w sosie z ciecierzycy i trufli
Ciecierzyca - jedzenie dla promiennej skóry, dieta gladiatorów i takie tam W końcu coś, co nie smakuje, jak kurczak. Podajemy z pieczywem.

32.00

Saganaki z krewetkami
Jedno z najwspanialszych dań kuchni greckiej, w najwybitniejszej swojej formie serwowane na Wyspach Sarońskich. Krewetki zapiekane z pomidorami i ouzo. Podajemy z rumienionymi grzankami z grecką oliwą i solą morską.

40.00

Cassoulet Trencavel
Garnek mięsa i fasoli. Danie na bazie wyśmienitego Confit de Canard wzbogacony żeberkami, białą kiełbasą, golonko, kaczym udem. Gotowane cały dzień, zapiekane w piecu. Naprawdę duża porcja dla miłośników cudownie niezdrowego jedzenia.

60.00

Piersi z kurczaka w sosie truflowym
Trufla, królowa grzybów. Ze zwykłego kurczaka na parze zrobi orła. Danie z repertuaru kuchni francuskiej, serwowane na dzikim ryżu z wątróbką drobiową.

45.00

Spaghetti Carbonara Romana
Żadnej śmietany! Żadnej jajecznicy na talerzu! Carbonara taka, jak być powinna

28.00

Papardelle z krewetkami, cukiniami i mascarpone
Pasta w kremowym sosie z mascarpone wzbogaconym winem i białym pieprzem

40.00

Tyraj misiu
Ulubione ciastko szefów. Przygotowane na doskonałym espresso, zgodnie z recepturą włoskiego mistrza z Veneto. Nie aromatyzujemy amaretto, nie ma takiej potrzeby.

18.00

Lody waniliowe z ciepłą polewą owocową
Wyrzuty sumienia to chemia

18.00

Deska do piwa
Sery, ogórki, wędlina wędzona. Podajemy z pieczywem. Cena za porcję dla jednej osoby

18.00

Słonecznik prażony z chilli
Dopomóż pragnieniu

4.00

Muffiny jajeczne z Szynką Szwarcwaldzką
Dwa muffiny jajeczne podawane na plastrach szynki szwarcwaldzkiej. Nie tylko smakuje ale i wygląda!

12.00 PLN

Jajko w koszulce
Podane na grzance. Ciekawy melanż jajka z otrębami z miodem.

12.00

Jambon-Beurre
Zmodyfikowana, paryska kanapka legenda. Podawana ze świeżym masłem i swojskimi wędlinami zamiast gotowanej szynki. Może być na wynos. Idź pan już.

12.00

Kieliszek Prosecco Brut

6.00

Sea Food Chowder
Zaprzeczenie teorii, że na Wyspach odżywiają się, a nie jedzą. Bardzo gęsta zupa rybna, autorska mieszanka gotowanego na dorszu, szkockiego Cullen Skink i wspaniałego irlandzkiego chowder z owocami morza.

38.00

Marynowana makrela z sosem mango
Marinada od skuše. Tradycyjny sposób przygotowania makreli nad Adriatykiem wzbogacony doskonałym sosem z mango własnej produkcji.

28.00

Kandyzowane pomidory z pesto i mascarpone
Pomidory przygotowywane przez dwadzieścia cztery godziny nabierają wytrawnego, delikatnego smaku, który idealnie komponuje się z zielonym pesto i doskonałej jakości mascarpone.

26.00

Grillowany kozi ser z orzechami na carpaccio z buraków
Doskonałe połączenie marynowanego buraka z orzechami włoskimi i ciepłym serem kozim.

28.00

Ośmiornica w czerwonym sosie wiejskim
Przepis, z narażeniem wątroby, skradziony kucharzowi na Peloponezie. Danie podawane z ziemniakami. Słowianie emigranci na peloponeskim Mani zostawili swój ślad kulinarny.

45.00

Tatar z polędwicy wołowej
Siekany, doprawiony majonezem, parmezanem, kaparami, grzybami i anchois. Klasyczny z jajkiem przygotujemy jedynie na życzenie. Podajemy z pieczywem.

35.00

Królik w miodzie i musztardzie z Dijon
Le Lapin à Gill. Lapin Agile, a po ludzku to będzie tak: świetne danie kuchni francuskiej, delikatne mięso podane na dobrze przygotowanym purée ziemniaczanym.

40.00

Penne z łososiem
Świetny, śmietankowo - pomidorowy sos znaleziony na Via dei Giubbonnari w Rzymie. Można jeść kilka razy dziennie, co czynimy namiętnie.

38.00

Papardelle ze śmietaną i truflą
Lekki, aromatyczny makaron serwowany przez La Mamma w toskańskim Lucignano

38.00

Lody Pomarańczowe
Mi Media Naranja. Serwujemy w wydrążonych połówkach pomarańczy.

18.00

Beza z mascarpone i owocami
Trudno się oprzeć. Druga porcja to nie grzech.

18.00

Deska serów
Starannie dobrane sery żółte, dojrzewające, kozie, Idealne do wina. Podajemy z pieczywem. Cena za porcję dla jednej osoby

25.00

Rillettess z kaczki
Alzacki wynalazek, coś pomiędzy smalcem a pasztetem. Podawane z puree z wiśni i ziarnami słonecznika

20.00

Pistacje
Innych orzeszków nie mamy

12.00