Braseria Il Tartufo Opole

Menu

Jajecznica z kurkami
Najprostsze danie najprościej spieprzyć. Do kiedy nie było Gessler, nie wiedzieliśmy, że źle robimy kanapkę z serem. Jajecznica to sztuka!

15.00 PLN

Grzanka z serami i ziemniakami
Serwowana z jajkiem sadzonym.

16.00

Sea Food Chowder
Zaprzeczenie teorii, że na Wyspach odżywiają się, a nie jedzą. Bardzo gęsta zupa rybna, autorska mieszanka gotowanego na dorszu, szkockiego Cullen Skink i wspaniałego irlandzkiego chowder z owocami morza.

45.00

Kandyzowane pomidory z pesto i mascarpone
Pomidory przygotowywane przez dwadzieścia cztery godziny nabierają wytrawnego, delikatnego smaku, który idealnie komponuje się z zielonym pesto i doskonałej jakości mascarpone.

28.00

Camembert Tiede au Caramel Poivre
Normandia na talerzu. Rozpływający się, podgrzany ser połączony z pieprzowym karmelem.

28.00

Pulpo a la Gallega
Posypana wędzoną papryką, straszona i gotowana ośmiornica rodem z hiszpańskiej Galicji, podawana z solą morską na plastrach ziemniaków. Tak, jak w Santiago, na drewnianej desce.

65.00

Krewetki z białym winem i masłem
Nie smaż tego sam, nie rujnuj sobie życia erotycznego. Przyjdź do nas. My to zrobimy za ciebie.

45.00

Tatar z polędwicy wołowej
Siekany, doprawiony majonezem, parmezanem, kaparami, grzybami i anchois. Klasyczny z jajkiem przygotujemy jedynie na życzenie. Podajemy z pieczywem.

38.00

Marchewkowe Pole
Polędwica z dorsza w karmelizowanej z kminkiem karotce. Podana z pysznym sosem winno-szalotkowym i ziemniakiem w koszulce

38.00

Królik w miodzie i musztardzie z Dijon
Le Lapin à Gill. Lapin Agile, a po ludzku to będzie tak: świetne danie kuchni francuskiej, delikatne mięso podane na dobrze przygotowanym purée ziemniaczanym.

40.00

Piersi z kurczaka w sosie truflowym
Trufla, królowa grzybów. Ze zwykłego kurczaka na parze zrobi orła. Danie z repertuaru kuchni francuskiej, serwowane na dzikim ryżu z wątróbką drobiową.

45.00

Penne z łososiem
Świetny, śmietankowo - pomidorowy sos znaleziony na Via dei Giubbonnari w Rzymie. Można jeść kilka razy dziennie, co czynimy namiętnie.

45.00

Papardelle ze śmietaną i truflą
Lekki, aromatyczny makaron serwowany przez La Mamma w toskańskim Lucignano

45.00

Tyraj misiu
Ulubione ciastko szefów. Przygotowane na doskonałym espresso, zgodnie z recepturą włoskiego mistrza z Veneto. Nie aromatyzujemy amaretto, nie ma takiej potrzeby.

18.00

Lody waniliowe z ciepłą polewą owocową
Wyrzuty sumienia to chemia

18.00

Krem z Gruszki
Normandia. Gruszka, puree z orzechów laskowych, krem kokosowy. Lekko kwaskowy.

18.00

Śledź na gorącym kartoflu
Matijas w śmietanie i cebulce podany z jabłkiem i ziemniakiem w łupinie. Boski do gorzały i piwa.

25.00

Lorneta i Meduza
Danie sentymentalne. Wspomnienie barów dworcowych w mistrzowskim wydaniu. Galareta - robimy tylko z golonko, bez nóżek. Podajemy z taką ilością octu, żeby siniały usta.

25.00

Johnny Bravo XL
200 g mięsa z kurczaka, dobra po siłowni. suszone i świeże pomidory, sałata, cebula, oliwki, papryka, oliwa. Sprechen Sie wow, wow, wow?

35.00

Kurzęca
Marynowany kurczak, sałata, sos na bazie majonezu, wina, cytryny, ser peccorino romano, pieczywo.

28.00

Insalata di Tonno
Tuńczyk, sałata, cebula, pomidory, jajka na twardo, ogórki, oliwa, pieczywo

32.00

Pasterski Omlet z serami
Nikt tego nie ubija, nie będzie puszysty, będzie taki jak oryginał w Alpach. Serwowany na chlebie, wypełniony mieszanką roztopionych serów, podany z orzechowym pesto.

15.00 PLN

Zupa Chrzanowa z chipsami z boczku i oeuf poche
Jesienny klasyk. Idealna na niedzielnego kaca. Podawana z jajkiem w koszulce. Rosołek wymięka.

20.00

Boquerones
Przystawka rodem z hiszpańskich tawern, fileciki z anchois marynowane w zalewie na bazie octu i oliwy. Podajemy z pieczywem.

25.00

Grillowany kozi ser z orzechami na carpaccio z buraków
Doskonałe połączenie marynowanego buraka z orzechami włoskimi i ciepłym serem kozim.

32.00

Polędwica z białej ryby w sosie z ciecierzycy i trufli
Ciecierzyca - jedzenie dla promiennej skóry, dieta gladiatorów i takie tam W końcu coś, co nie smakuje, jak kurczak. Podajemy z pieczywem.

38.00

Saganaki z krewetkami
Jedno z najwspanialszych dań kuchni greckiej, w najwybitniejszej swojej formie serwowane na Wyspach Sarońskich. Krewetki zapiekane z pomidorami i ouzo. Podajemy z rumienionymi grzankami z grecką oliwą i solą morską.

45.00

Rillettes z Kaczki z musem wiśniowym
Alzacki wynalazek, coś pomiędzy smalcem a pasztetem. Podawane z puree z wiśni i ziarnami słonecznika

23.00

Kaszanka z Boczniakiem i Rozmarynem
Smażona z grzybami, cebulką, boczkiem, czosnkiem i rozmarynem. Podana z prażonym jabłkiem. Eny Kłeszczyns?

30.00

Wołowina z Grzybami i Orzechami Włoskimi
Solidne, jesienno zimowe danie dla wielbicieli treściwych sosów i duszonych mięs. Serwujemy z kaszą gryczaną lub z puree ziemniaczanym

45.00

Confit de Canard z puree i buraczkami
Kucharz płakał jak wydawał, dwa dni danie pichcił. Marynowane, gotowane we własnym tłuszczu kacze udko w towarzystwie przetartych, zasmażanych buraczków. Babcia ze Wschodu takie robiła.

40.00

Daube Provenale
Tradycyjny gulasz prowansalski. Z wyglądu Gerard Depardieu. Długo marynowane i duszone w czerwonym winie mięso wołowe podawane z ziemniakiem w koszulce.

38.00

Spaghetti Carbonara Romana
Żadnej śmietany! Żadnej jajecznicy na talerzu! Carbonara taka, jak być powinna

32.00

Papardelle z krewetkami, cukiniami i mascarpone
Pasta w kremowym sosie z mascarpone wzbogaconym winem i białym pieprzem

45.00

Beza z mascarpone i owocami
Trudno się oprzeć. Druga porcja to nie grzech.

18.00

Mousse au Chocolat
Sztuka, to uzyskać gradient. od puszystego musu z czekolady do subtelnego kremu i budyniu. Francuski wynalazek.

18.00

Deska serów
Starannie dobrane sery żółte, dojrzewające, kozie, Idealne do wina. Podajemy z pieczywem. Cena za porcję dla jednej osoby

27.00

Rillettess z kaczki
Alzacki wynalazek, coś pomiędzy smalcem a pasztetem. Podawane z puree z wiśni i ziarnami słonecznika

23.00

Oliwki
Przywozimy z greckiego Peloponezu

15.00

Ortodoksyjna Grecka
Ogórki, pomidory, oliwa, oliwki, cebula czerwona, feta, oregano, ocet, pieczywo zapiekane z oliwą, solą morską i cytryną. Mixu sałat nie ma, Fetiny pokrojonej w kostkę tez nie.

33.00

Méditerranéenne
Grillowany bakłażan, ruccola, tapenada z karczochów, oliwki, papryka, mięta, oregano, grilowany kozi ser, pieczywo

28.00

Koszenie Trawnika
Sałata, pomidory, pomodori secchi, oliwki, karczochy, mozarella, ocet, oliwa, ruccola

26.00