Restauracja & Bar Il Tartufo Opole
Menu
Zaspałam
all day brunch
OEUF COCOTTE AUX CREVETTES
delikatne, kremowe, francuskie danie z krewetkami na bazie jajek, śmietanki i sezamu
-
JAJKA W KOSZULKACH PODAWANE NA OTRĘBACH I GRZANCE
0.00PLN2 jajka / pieczywo / otręby / koperek / masło / musztarda Dijon -
JAJECZNICA.Z 3 JAJEK Z KURKAMI
0.00PLN3 jajka / masło / kurki / pieczywo -
MUFFINY JAJECZNE Z SZYNKA SZWARCWALDZKA
0.00PLN2 jajka / feta / szynka szwarcwaldzka / masło / szczypiorek -
-
-
OMLET Z SERAMI
0.00PLNPoranny wynalazek rodem z Trentino-Alto Adige. Podawany na grzance z orzechowym pesto. -
GRZANKI Z WIEJSKIEGO CHLEBA Z SEREM, ZIEMNIAKAMI
0.00PLNzapiekane z jeżynami, borówkami, etc, w zależności od sezonu -
OEUF COCOTTE AU CAMEMBERT
0.00PLNdelikatne, kremowe, francuskie danie z serem camembert na bazie jajek i śmietanki. -
JAMBON-BEURRE
0.00PLNIdź pan już stąd. Podamy na wynos, modyfikowany klasyk paryski. Świeża bagietka, masło solone, korniszony a w miejsce gotowanej szynki paryskiej - wędzona i peklowana szynka Tartufo. Ogień. -
Zgłodniałam
przystawki
-
DOMOWE RAVIOLI Z TRUFLĄ
0.00PLNNadziewane ricottą ravioli podane w sosie z Pecorino Romano i trufli, królowej grzybów. -
DORSZ W CIECIERZYCY I TRUFLI
0.00PLNCiecierzyca - jedzenie dla promiennej skóry, dieta gladiatorów i takie tam ... znalezione w sieci. W końcu coś, co nie smakuje, jak kurczak. -
SAGANAKI Z KREWETKAMI
38.00PLNJedno z najwspanialszych dań kuchni greckiej, w najwybitniejszej swojej formie serwowane na Wyspach Sarońskich. Krewetki zapiekane z pomidorami i ouzo -
CAMARÕES FRITOS
38.00PLNobłędnie kwaskowe krewetki znalezione na południowym wybrzeżu Portugalii, w Algarve. -
-
DOMOWE RAVIOLI ZE SZPINAKIEM
0.00PLNświetnie skomponowany smak ricotty, swojskiego ciasta, cytryny i szpinaku. -
OŚMIORNICA W CZERWONYM WINIE
0.00PLNPrzepis, z narażeniem wątroby, skradziony kucharzowi na Peloponezie. Danie obowiązkowo podawane z pieczywem do wyjadania sosu. W restauracji trzymamy fason, nie wylizujemy talerzy. -
-
-
PULPO A LA GALLEGA
Wyśmienite danie tradycyjnej, galicyjskiej kuchni hiszpańskiej. Gotowane kawałki soczystej ośmiornicy serwowane tradycyjnie z ziemniakami na drewnianej desce. Doprawione solą i wędzoną papryką.
Bede Gruba
SAŁATKI I ZUPY NA PIERWSZĄ RANDKĘ
Zapa Chrzanowa
Chipsy z wędzonego boczku podane z zupą i oeuf poché.
-
SAŁATKA Z KURCZAKIEM
0.00PLNKawałki marynowanego kurczaka z patelni podane z wyśmienitym, kwaskowym sosem sosem. -
SAŁATKA HORIATKI
0.00PLNSałatka Naprawdę Grecka. Podawana z solidnym kawałkiem prawdziwej fety i oregano zebranego na Mani - w najdzikszej części Peloponezu. -
-
-
-
SEA FOOD CHOWDER
0.00PLNZaprzeczenie teorii, że na Wyspach odżywiają się, a nie jedzą. Autorska, gęsta, mieszanka gotowanego na dorszu Cullen Skink i wspaniałego chowder z Killybegs. -
-
-
-
Chętnie Coś na Ciepło
Dania Główne
-
SPAGHETTI CARBONARA ROMANA
0.00PLNŻadnej śmietany! Żadnej jajecznicy na talerzu! Carbonara taka, jak być powinna. -
TAGLIATELLE Z ŁOSOSIEM W SOSIE MORNAY
0.00PLNłosoś w trochę innym, lekko kwaskowatym wydaniu. -
TAGLIATELLE Z BIAŁĄ TRUFLĄ, ŚMIETANĄ I PARMEZANEM
0.00PLNLekki makaron serwowany przez la mamma w toskańskim Lucignano. Jedyna kucharka, która na naszych oczach trzepnęła biskupa w łeb, kiedy ten poprosił o sól. -
PENNE Z ŁOSOSIEM Z FUMET DE POISSON
0.00PLNDoskonalony przez lata przepis z rzymskiej via Giubonnari, wzbogacony domowej roboty fumet de poisson. Ten makaron można jeść kilka razy dziennie. Tak właśnie robimy. -
-
ROLADKI Z KURCZAKA Z KANDYZOWANĄ GRUSZKA I SZALOTKAMI
0.00PLNDamskie smaki. Idealnie zbalansowana słodycz kandyzowanej gruszki i goryczka sera pleśniowego. -
WOŁOWINA Z GRZYBAMI I ORZECHAMI WLOSKIMI
0.00PLNTak, naje się pan. Dobry podkład pod kilka butelek czerwonego wina. Zanim panowie sięgną po Baczewskiego. -
SUPRÊMES DE VOLAILLE À LA TRUFFE
0.00PLNWyśmienite danie kuchni francuskiej. Suprêmes z kurczaka podawane z sosem truflowym i dzikim ryżem. -
MOJA DZIEWCZYNA NIE JEST GŁODNA
0.00PLNDorzucimy ci dla niej na talerzu trochę więcej. Je Twoimi sztućcami. Inaczej się nie liczy. -
PAPARDELLE Z KREWETKAMI Z CUKINIAMI
Zmieszczę!
desery
ciesz się życiem
Vin Santo - wyśmienite, słodkie i mocne wino włoskie podawane z Cantuccini - twardymi, toskańskimi ciasteczkami z migdałami.
-
TYRAJMISIU ULUBIONE CIASTKO SZEFA
0.00PLNPrzygotowane na doskonałym espresso, zgodnie z recepturą włoskiego mistrza z Veneto. -
LODY WANILIOWE Z MALINAMI NA CIEPŁO
0.00PLNLody waniliowe, świeża mięta, maliny. Odlot. -
SERNIK Z TOFFEE
0.00PLNŻadne tam mordoklejki. Rozpływa się w ustach. -
MAZUREK Z ORZECHAMI
0.00PLNBabcia robiła. Jakieś jeszcze pytania? -
-
GRUSZKI W CZERWONYM WINIE Z WANILIOWYM MASCARPONE
0.00PLNPrzed wypiciem całego sosu winnego proponujemy spróbować jednak gruszki. -
BEZA Z MASCARPONE W SOSIE POMARAŃCZOWYM
0.00PLNWyrzuty sumienia to chemia. W cenie deseru milczenie. My nikomu nie powiemy. -
JABŁKA Z MIODEM I CYNAMONEM
0.00PLNnie sposób się oprzeć. -
-
Nie chcę
menu dla dzieci
-
NIE JESTEM GŁODNY
0.00PLNMicha spaghetti z dużą ilością sosu bolońskiego zdolnego ubabrać wszystkie ściany w restauracji. / spaghetti / sos pomidorowy / parmezan / mięso mielone / -
ZJEDZ TY, DZIECKO JUŻ NIE CHCE
0.00PLNPierogi. Wszędzie pierogi z serem. Na stole, pod stołem. Podawane z kubkiem kefiru i idealnie przygotowaną do poplamienia nowej bluzki zasmażaną cebulką. -
-
-
-
NIE BĘDĘ TEGO JADŁ
0.00PLNŚwietnie toczące się po śnieżnobiałym obrusie klopsiki podawane z sosem pomidorowym oraz puree ziemniaczanym zamiast plasteliny. / mięso z indyka / ziemniaki / pomidory / -
NIEGRZECZNE DZIECI ZJADAMY ZARAZ PO TYM, JAK SIĘ NAJEDZĄ
Oglądaliście Jasia i Małgosię? Baba Jaga, piec, dzieci, Jarzysz Bejb? Wszyscy przy tej scenie płakali. My nie. -
-
-
WEŻ SOBIE CHLEBA. BEZ CHLEBA SIĘ NIE NAJESZ
Cudownie soczyste i nieprzyzwoicie niezdrowe placki ziemniaczane z łososiem, koperkiem, grzankami z głębokiego tłuszczu, podane z tajemniczym serem i kolorowym pieprzem
Moja Wina Kochanie
do wina, wódki, piwa
TALERZ SWOJSKICH WĘDLIN
wyśmienita wędzonka, idealna pod chłodną Wyborową, podawana z pieczywem /baleron / boczek / polędwica / szynka /
-
ГДЕ СМЕЮТ ТОЛЬКО ОРЛЫ
0.00PLNDo tej zakąski nie podajemy kieliszków, wchodzą stakany. Szklankami.
wędzona makrela / szproty wędzone / dżem ze świni / cebula / czosnek / sało wędzone z solą / chleb żytni na zakwasie bez drożdży -
DESKA Z SERAMI I OLIWKAMI
starannie dobrane sery żółte, dojrzewające, kozie, podane z ciepłym pieczywem. Idealne do wina. -
PIKLE DOMOWE
0.00PLNPikle z wypatroszonych ogórków w zalewie z miodem. Pasują do wszystkiego. Poezja. W trosce o jakość dostępne sezonowo, do wyczerpania zapasów. -
-
-
RILLETES Z KACZKI
20.00PLNAlzacki wynalazek, coś pomiędzy smalcem a pasztetem. Podawane z puree z wiśni i ziarnami słonecznika - uzależnia. -
OGÓRKI KISZONE
0.00PLNJak ojciec Mateusz w Psach. - Panie! Litra i ogórki! Tylko do Wyborowej. Do Baczewskiego są pikle. -
OLIWKI
12.00PLNGreckie. Z Kalamaty. -
PISTACJE
12.00PLNinnych orzeszków nie mamy. -
Grupa Wsparcia
wybrane alkohole
-
ZIMNA WÓDKA WYBOROWA (40 G)
0.00PLNwódka legenda. na co to więcej gadać. -
CHŁODNA WÓDKA BACZEWSKI (40 G)
0.00PLN"Wódka nie ma ci smakować, ma ci wykrzywiać gębę. Jak ci smakuje, to masz problem" Zasłyszane od ojca. W takim razie, Houston, mamy problem. Baczewski jest wyśmienity w smaku. Bezglutenowa legenda przedwojennego Lwowa, produkowana na bazie spirytusu ziemniaczanego i krystalicznie czystej wody. -
Bernard Světlý z kufla (0,5 L)
9.00PLNjasne, że jasne. niepasteryzowane. -
Kozel Světlý z kufla (0,5 L)
9.00PLN"Po co produkować piwa inne, niż czeskie? po to, żeby było jasne, jak te czeskie są dobre". Zasłyszane. -
Kozel Černý z kufla (0,5 L)
9.00PLNulubieniec dam.
-
SCOTCH WHISKY (40 G)
od. 0.00PLNJedno jest pewne: Natura kierowała działaniami człowieka, kiedy powodowała szybkie pleśnienie jęczmienia, jednocześnie podsuwając dwukrotną destylację, jako sposób na zachowanie przydatności zboża do spożycia. Żyj w harmonii z naturą i sprawdź szeroką gamę szkockich single malt oraz blended. -
IRISH WHISKEY (40 G)
od 0.00PLN -
BOURBON WHISKEY (40 G)
od 0.00PLN -
COGNAC (40 G)
od 0.00PLNFranciszek I, który urodził się w Cognac, w budynku stanowiącym dziś siedzibę renomowanego Otard mawiał, że dwór bez kobiet jest jak rok bez wiosny a wiosna bez kwiatów. Czym byłby bar bez pełnej gamy jedynych w swoim rodzaju winiaków produkowanych we francuskim regionie Charente?! Zgroza! -
ZAPRASZAMY DO DOSKONALE ZAOPATRZONEGO BARU, GDZIE ZNAJDĄ PAŃSTWO WIELE INNYCH, WYŚMIENITEJ JAKOŚCI ALKOHOLI
Wyglądasz jak wszystkie pragnienia mężczyzny i jedno więcej, o którym nie wiedział...
Erich Maria Remarque, Łuk Triumfalny
Jedną z najwspanialszych pozycji literackich zna wielu. Smak Calvadosu nieliczni. Na życzenie serwowany podwójny.